de juiste maat voor mijn VELUX dakraam

Hoe vind ik de juiste maat voor mijn VELUX dakraam?

Het kiezen van de juiste maat voor uw VELUX dakraam is essentieel om optimaal van daglicht en ventilatie te kunnen genieten. In dit artikel leggen we uit hoe u de juiste maat bepaalt en waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een VELUX dakraam.

Hoe bepaal ik de juiste maat?

Bij het vervangen of installeren van een VELUX dakraam is het belangrijk om te weten welke maat u nodig heeft. Heeft u al een VELUX dakraam en wilt u deze vervangen? Dan kunt u eenvoudig de maatcode van uw huidige dakraam gebruiken. Deze maatcode vindt u op het identificatieplaatje, dat zichtbaar is wanneer u het raam opent. Zodra u de maatcode weet, kunt u deze vergelijken met de nieuwe codes van VELUX om het juiste formaat te vinden. Dit maakt het vervangen van een dakraam eenvoudig, zonder dat u veel aanpassingen aan uw dak hoeft te doen.

Als u een volledig nieuw dakraam wilt plaatsen, moet u de ruimte waarin het dakraam komt te hangen goed opmeten. VELUX biedt verschillende standaardmaten, die variëren in hoogte en breedte, zodat er altijd een dakraam is dat past bij uw ruimte en wensen.

Waarom is de maatcode belangrijk?

De maatcode is een unieke aanduiding voor de afmetingen van uw VELUX dakraam. Het zorgt ervoor dat u bij vervanging het juiste raam kunt bestellen zonder dat u opnieuw de maten hoeft op te meten. Door dezelfde maat te kiezen als uw huidige dakraam, vermijdt u onnodige aanpassingen aan uw dak en houdt u de installatiekosten laag.

Verhouding tussen glasoppervlak en vloeroppervlak

Bij het kiezen van de juiste maat is het belangrijk om niet alleen naar de afmetingen van het raam te kijken, maar ook naar het effect op de ruimte. Voor een optimale lichtinval en wooncomfort, raden we aan dat het glasoppervlak van uw dakraam ongeveer 20% van het totale vloeroppervlak van de kamer beslaat. Dit zorgt ervoor dat er voldoende daglicht binnenkomt, wat de ruimte groter, lichter en comfortabeler maakt.

U kunt het benodigde glasoppervlak eenvoudig berekenen door de lengte en breedte van het dakraam te vermenigvuldigen. Als u niet zeker bent welke maat het beste past bij uw kamer, kunt u ook een specialist raadplegen die u kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voorbeeld van de juiste maat:

Stel dat uw kamer een vloeroppervlak van 20 m² heeft. Dan zou het glasoppervlak van uw dakraam ongeveer 4 m² moeten zijn voor optimale lichtinval (20% van 20 m²). Dit helpt u niet alleen bij het kiezen van de juiste afmeting, maar zorgt ook voor een betere lichtverdeling en ventilatie in uw woning.

Conclusie

De juiste maat voor uw VELUX dakraam hangt af van de grootte van uw kamer en het doel van het dakraam. Door rekening te houden met de maatcode en de verhouding tussen glas- en vloeroppervlak, kunt u ervoor zorgen dat uw dakraam perfect aansluit op uw woonwensen. Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? Onze specialisten staan klaar om u te adviseren!