Lichtkoepels

Overweegt u om meer daglicht uw huis binnen te laten zonder ruimteverlies of een afname in isolatiewaarde? Dit is mogelijk met een lichtkoepel of lichtstraat. Vooral op platte daken zijn lichtkoepels een veelgebruikte oplossing om de ruimte eronder helder en aangenaam te verlichten. Met een divers aanbod in vormen en afmetingen is er gegarandeerd een lichtkoepel die perfect aansluit bij uw platte dak. Spanhak Dakwerken heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van allerlei soorten lichtkoepels: van vlakke en ventilerende koepels tot koepels die toegang tot het dak bieden. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies of een afspraak bij u thuis.

lichtkoepel op plat dak

Plaatsing van een lichtkoepel

Voor de installatie van een lichtkoepel is een dak in goede conditie vereist. Afhankelijk van het type dak wordt de plaatsingsmethode bepaald. Eerst wordt een gat in het dak gecreëerd waar de lichtkoepel komt. Na het op maat maken van de opening, plaatsen we de koepel. Bij platte daken met bitumenbedekking verzegelen we de randen van de lichtkoepel met vuur om lekkage te voorkomen. Indien de lichtkoepel tussen bestaande dakbedekking komt, wordt deze eerst gedeeltelijk verwijderd. Na installatie van de koepel wordt de dakbedekking aangepast en bevestigd, inclusief een loodflap voor optimale waterdichtheid.

Lichtkoepel vervangen

Na enige tijd kunnen lichtkoepels verkleuren of barsten vertonen. Vervanging is niet alleen een manier om esthetische redenen, maar verbetert ook de isolatie van uw huis. Een nieuwe koepel kan op dezelfde plek als de oude geplaatst worden om het dak niet opnieuw te hoeven bewerken, mits deze dezelfde afmetingen heeft.

Isolatie van lichtkoepels

Lichtkoepels brengen veel natuurlijk licht binnen, waardoor u overdag minder kunstlicht nodig heeft, wat leidt tot energiebesparing. Goed geïsoleerde lichtkoepels zijn een effectieve manier om energie te behouden. U kunt kiezen uit enkel-, dubbel- of driewandige lichtkoepels. Enkelwandige koepels zijn geschikt voor onverwarmde ruimtes zoals garages, maar voor woonruimtes is een minimaal dubbelwandige koepel aanbevolen.

Enkelwandige lichtkoepels

Deze hebben een relatief lage isolatiewaarde (Ur-waarde 5,70) en zijn daardoor voornamelijk geschikt voor externe toepassingen zoals overkappingen, terrasoverkappingen en veranda’s waar isolatie minder cruciaal is. Ontdek in onze volgende blog waarom een enkelwandige lichtkoepel een goede keuze kan zijn voor deze toepassingen.

Dubbelwandige lichtkoepels

Deze variant biedt een aanzienlijk betere isolatie en is onze meest verkochte type. Ze zijn uitstekend geschikt voor gebruik in woonruimtes (Ur-waarde 2,94), waar een hogere isolatie waarde nodig is.

Driewandige lichtkoepels

Met een nog betere isolatiewaarde dan de dubbelwandige modellen (Ur-waarde 1,92), zijn deze koepels zeer geschikt voor woonruimtes. In een volgende blog zullen we uitgebreider bespreken waarom u voor een driewandige lichtkoepel zou kiezen.

Vierwandige lichtkoepel

Dit type biedt de hoogste isolatiewaarde en is bedoeld voor situaties waarin zeer goede isolatie vereist is. Perfect voor omgevingen waar temperatuur- en geluidsbeheersing essentieel zijn.

Lichtkoepel of lichtstraat?

Lichtkoepels worden vaak geassocieerd met een kleine vierkante opening met een bolvormig raam. Ze zijn echter verkrijgbaar in diverse vormen zoals bolvormig, piramidaal en vlak. Lichtstraten, of vlakkelichtkoepels, bestaan uit meerdere glaspanelen en zijn ideaal voor langere of grotere lichtdoorlatende oppervlaktes op het dak. Zowel lichtkoepels als lichtstraten zijn toepasbaar op platte daken, maar er zijn ook opties voor schuine daken.

Voordelen van een lichtkoepel of lichtstraat:

  • Natuurlijk licht: een lichtkoepel brengt extra daglicht binnen wat positief bijdraagt aan uw humeur en productiviteit.
  • Energiebesparing: met meer daglicht vermindert de noodzaak voor kunstlicht, wat leidt tot lagere energiekosten.
  • Ventilatie: veel lichtkoepels kunnen geopend worden, wat ze een integraal onderdeel van uw ventilatiesysteem maakt voor een gezondere binnenlucht.
  • Waardeverhoging: een lichtkoepel kan de waarde van uw woning verhogen.
  • Ruimtebesparing: doordat lichtkoepels in het dak worden geplaatst, is er geen belemmering voor het openen van ramen tijdens het inrichten.

Platdakraam: stijlvolle en hoogwaardig geïsoleerde dakramen

Bent u op zoek naar een elegante daglichtoplossing voor uw platte dak? Overweeg dan een platdakraam met HR++ glas als een stijlvol en duurzaam alternatief voor traditionele kunststof lichtkoepels. Deze dakramen brengen niet alleen licht en frisse lucht binnen in uw veranda, woonkamer, keuken, aanbouw, kantoor of hal, maar bieden ook een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Of u nu kiest voor een vast model, een elektrisch te openen variant, of een platdakraam met schakelbaar glas, wij verzorgen graag de installatie voor u.

Andere dakdekkersdiensten

Vraag gratis een offerte aan

Wij denken graag met u mee voor een passende oplossing die aansluit bij al uw wensen!

Spanhak dakwerken bv

Zeilweg 2A
8243 PK Lelystad
(geen bezoekadres)

Services

Wat onze klanten zeggen

O.i. een bedrijf met kennis van zaken en nette medewerkers. Ook heel belangrijk: komt afspraken na.

5/5

W.Uijlen Almere

Spanhak Dakwerken is een plezierig en betrouwbaar adres om je van je lekkage af te helpen. Ze houden zich aan afspraken en werken snel en netjes.

5/5

Dhr. Heinsman

Ze waren niet de goedkoopste maar gezien de referenties en de achtergelaten professionele indruk heb ik toch voor ze gekozen en naar volle tevredenheid.

5/5

Dhr. Boegem