Lichtkoepels

Stel u wilt meer daglicht in huis, zonder in te leveren op ruimte of isolatiewaarde. Dat kan met een lichtkoepel of lichtstraat. Lichtkoepels worden veel gebruikt op platte daken. Om in de kamer onder het platte dak een mooi verlichte ruimte te creëren, is een lichtkoepel een populaire oplossing. Lichtkoepels zijn er in vele soorten en maten; er is altijd wel een lichtkoepel die bij uw platte dak past. Spanhak Dakwerken plaatst al jarenlang diverse soorten lichtkoepels: vlakkelichtkoepels, ventilatiekoepels en daktoegangskoepels. Bent u geïnteresseerd in een lichtkoepel? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis advies of een vrijblijvende afspraak bij u op locatie.

lichtkoepel op plat dak

Plaatsen lichtkoepel

Uw dak moet in goede staat verkeren voor het laten plaatsen van een lichtkoepel. Daarnaast gaan we na wat voor soort dak u heeft om de werkwijze van het plaatsen van de lichtkoepel te bepalen. We moeten namelijk eerst een gat maken in uw dak op de plaats waar we de lichtkoepel plaatsen. Nadat we de opening op maat gemaakt hebben, plaatsen we de dakkoepel. Bij een plat dak met bitumen dakbedekking branden we dit tegen de randen van de lichtkoepel om het geheel waterdicht af te sluiten. Plaatsen we de lichtkoepel tussen de dakbedekking, dan moeten we deze eerst gedeeltelijk verwijderen. Na het plaatsen van de lichtkoepel maken we de bedekking op maat en plaatsen we deze langs de randen van de lichtkoepel inclusief loodflap voor waterdichtheid.

Lichtkoepel vervangen

Na verloop van tijd kunnen oude lichtkoepels gaan verkleuren of scheurtjes vertonen. Daarnaast isoleren veel verouderde lichtkoepels niet goed meer en is het vervangen van de lichtkoepel een handige manier om uw huis beter te isoleren. Als we de lichtkoepel vervangen kunnen we de nieuwe dakkoepel op dezelfde locatie terugplaatsen, zodat er niet opnieuw in het dak gezaagd hoeft te worden. Daarvoor moet uiteraard wel het formaat van de nieuwe lichtkoepel overeenkomen met de maat van uw oude lichtkoepel.

Lichtkoepel isolatie

Lichtkoepels brengen zoals de naam al zegt meer licht in huis. Daardoor heeft u minder verlichting nodig overdag en dat levert een energiebesparing op. Een goed geïsoleerde lichtkoepel is ook een belangrijke energiebesparende maatregel. Er bestaan enkelwandige, dubbelwandige en driedubbelwandige lichtkoepels. Waar enkelwandige lichtkoepels voor warmteverlies zorgen, heeft u daar met de beter isolerende lichtkoepels minder of geen last van. In de garage waar u toch niet verwarmd kunt u best een enkelwandige lichtkoepel laten plaatsen, maar voor de rest van uw huis wilt u minstens een dubbelwandige lichtkoepel.

Lichtkoepel of lichtstaat?

Bij lichtkoepels denkt men vaak aan een klein vierkant gat met daaroverheen een bol raam. Hoewel lichtkoepels in meerdere vormen komen, van bol en piramidaal tot vlak, vormt het raam altijd één geheel. Lichtstraten, ook wel vlakkelichtkoepels genoemd, bestaan uit losse glazen ruiten. Daardoor kiest men vaak voor een lichtstraat als ze een lange baan of een groter deel van het dak lichtdoorlatend willen laten maken. Het woord lichtstraat doet denken aan een langwerpige vorm, maar ook vierkante en zadeldakvormen behoren tot de mogelijkheden. Zowel lichtkoepels als lichtstraten zijn geschikt voor platte daken, maar er zijn ook opties voor hellende daken.

Waarom u een lichtkoepel of lichtstraat op uw dak wilt:

  1. Natuurlijk licht: een lichtkoepel laat extra daglicht binnen. Daglicht heeft een bewezen positieve invloed op uw humeur en productiviteit.
  2. Energiebesparing: als er meer daglicht is, heeft u minder kunstmatige verlichting nodig, waardoor u bespaart op uw energierekening.
  3. Ventilatie: ventileren is goed voor de kwaliteit van de lucht in huis. Veel lichtkoepels kunnen opengezet worden en functioneren daarmee als onderdeel van uw ventilatiesysteem. Daarmee zorgt u voor een gezonde binnenlucht.
  4. Waarde verhogend: met de toevoeging van een lichtkoepel kan de waarde van uw huis stijgen.
  5. Meer ruimte: lichtkoepels plaatsen we in het dak, daardoor hoeft u bij het inrichten van uw huis geen rekening te houden hoe het raam opengaat.

Andere dakdekkersdiensten

Vraag gratis een offerte aan

Wij denken graag met u mee voor een passende oplossing die aansluit bij al uw wensen!

Spanhak dakwerken bv

Zeilweg 2A
8243 PK Lelystad
(geen bezoekadres)

Services

Wat onze klanten zeggen

O.i. een bedrijf met kennis van zaken en nette medewerkers. Ook heel belangrijk: komt afspraken na.

5/5

W.Uijlen Almere

Spanhak Dakwerken is een plezierig en betrouwbaar adres om je van je lekkage af te helpen. Ze houden zich aan afspraken en werken snel en netjes.

5/5

Dhr. Heinsman

Ze waren niet de goedkoopste maar gezien de referenties en de achtergelaten professionele indruk heb ik toch voor ze gekozen en naar volle tevredenheid.

5/5

Dhr. Boegem